Vers vlees, hoe zit dat?

Is vers vlees complete hondenvoeding

Een vraag die veel hondenliefhebbers bezighoudt: is vers vlees nu complete hondenvoeding? In deze blogpost nemen we complete hondenvoeding eens onder de loep en vertellen we je wat meer over het belang van complete hondenvoeding, en of vers vlees hier dus onder valt!

Wat is complete hondenvoeding eigenlijk?

Om te weten of vers vlees complete hondenvoeding is, is het eerst handig om te weten wat complete hondenvoer überhaupt inhoudt. Uit welke componenten bestaat dit en is dit voor iedere hond toepasbaar?

Of het op iedere hond toepasbaar is kunnen we alvast vertellen: iedere hond is een individu die op een gepast niveau hondenvoeding nodig heeft. Bepaal dit dus goed voor jouw hond(en). Als je dit zelf niet goed weet aan te pakken, dan kun je altijd een consult aanvragen bij een voedingsdeskundige!

De componenten van complete hondenvoeding

Complete hondenvoeding bestaat uit een aantal componenten:

 1. Dierlijk materiaal: dit is eiwitrijk en bestaat uit spiervlees, organen, botten en pezen.
 2. Plantaardig materiaal: dit is koolhydraat- en zetmeelrijk en kun je vinden in bijvoorbeeld rijst, aardappelen, erwten en lupine.
 3. Oliën en vetten: dit kan zowel plantaardig als dierlijk zijn. In tegenstelling tot mensen kunnen honden namelijk van nature goed dierlijk vet verteren (dit zijn verzadigde vetten).
 4. Toevoegingen: deze kunnen vanuit nutritionele overwegingen zijn (zoals pre-mixen) of vanuit houdbaarheid (conserveringsmiddelen). Beide kunnen van natuurlijk of synthetische oorsprong zijn (of allebei).
 5. Water en vocht. 

Soorten hondenvoer 

Nu we dit weten, gaan we kijken naar welke soorten voer er voor honden bestaan. De meeste kennen we wel, zoals brokken en blikvoer. Maar hier is niets vers aan, dus dat gaan we sowieso niet bespreken in dit artikel. Toch is het fijn om even te weten wat er allemaal bestaat: 

 1. Geperste brok
 2. Krokante brok (de meest bekende brok!)
 3. Blikvoeding
 4. Diepvries vers vlees
 5. Gedroogde voeding
 6. Zelf samengestelde voeding

Vaak wanneer we het over vers vlees hebben, dan hebben we het dus over de categorie diepvries vers vlees. Dit zijn dan meestal de ‘vleesrollen’ of ‘nuggets’ en worden ook wel KVV (Kompleet Vers Voer) genoemd. 

Is diepvries vers vlees wel zo compleet?

In basis zou KVV een complete voeding moeten zijn zoals hierboven staat uitgelegd, maar in praktijk zien we dat er steeds meer merken door de jaren bij zijn gekomen die niet meer compleet zijn. Dat komt omdat dan bijvoorbeeld het stukje plantaardige materialen ontbreekt, of juist de toevoegingen zoals pre-mix mist. En dat lijkt misschien niet zo erg, maar op lange termijn kan een hond hierdoor wel tekorten krijgen. 

Waarom we dit in de praktijk dus niet meer zo vaak zien heeft ook weer verschillende redenen: vers vlees dat alleen uit enkelvoudige dierlijke eiwitbronnen bestaat, heeft een lager btw-tarief. Daarnaast is er ook een hogere vraag gekomen naar vers vlees in deze samenstelling doordat er een toename is aan intoleranties en allergieën bij honden.

 

Is vers vlees complete hondenvoeding?

De aanname dat vers vlees dus compleet hondenvoer is, is in steeds meer gevallen niet correct. Voor complete hondenvoeding zou je altijd na moeten gaan of de betreffende diepvriesrol of nugget bestaat uit alle bovenstaande besproken componenten. Groenten, 'het plantaardig materiaal', ontbreekt met enige regelmaat of wordt in een hele kleine hoeveelheid (paar %) toegevoegd. 

Dit kun je oplossen door het zelf compleet te maken door zelf een groenten te koken en bij te voegen of door onze Veggie Cups toe te voegen. 

Van Pom heeft momenteel vier smaken die je toe kunt voegen aan vers vlees (KVV). 10-15% van de voeding mag gerust bestaan uit verse groenten & fruit voor een evenwichtige voeding. 

Gezonde voeding voor een blije hond! Houd onze blogs in de gaten, binnenkort schrijven we meer over groenten voor honden. 

Wist jij dat vers vlees in veel gevallen geen compleet hondenvoer is?


Pin dit artikel 
op jouw bord met deze pin:
 


Bronnen:
Research Van Pom | Nutritionele voedingsexperts honden
Cursus Leren over Hond en Voeding Lotte’s Logica 2020
Gesprekken met dierenwinkels doorheen Nederland
www.voerwijzer.com


Laat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.

Meer Nieuwsberichten en updates

Honden hebben een hoge ecologische pootafdruk. Wat kun jij zelf doen?
Honden hebben een hoge ecologische pootafdruk. Wat kun jij zelf doen?

Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk en we doen hard ons best om deze zo veel mogelijk te verkleinen. Zo eten we minder vaak vlees, pakken we vaker de fiets, beperken we waar kan het gebruik van plastic, scheiden we afval en kiezen we liever voor duurzame energieleveranciers. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat ook je geliefde viervoeter een grote ecologische voetafdruk, of beter gezegd 'pootafdruk' heeft?

Ook zo benieuwd naar nieuwe smaken en het laatste nieuws?