Honden hebben een hoge ecologische pootafdruk. Wat kun jij zelf doen?

Honden hebben een hoge ecologische pootafdruk. Wat kun jij zelf doen?

Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk en we doen hard ons best om deze zo veel mogelijk te verkleinen. Zo eten we minder vaak vlees, pakken we vaker de fiets, beperken we waar kan het gebruik van plastic, scheiden we afval en kiezen we liever voor duurzame energieleveranciers. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat ook je geliefde viervoeter een grote ecologische voetafdruk, of beter gezegd 'pootafdruk' heeft?

Vandaag de dag heeft een kleine 20% van het aantal huishoudens in Nederland een hond. Naar schatting van Dibevo, brancheorganisatie voor ondernemende huisdierspecialisten, zijn dat momenteel zo'n 1,9 miljoen honden. Dat zijn heel wat ecologische pootafdrukken!  Ongemerkt leveren al deze honden een grote negatieve bijdrage aan het klimaat en de co2 uitstoot.

Gelukkig kan je als baasje veel doen om de impact op het milieu zoveel mogelijk te verkleinen. Benieuwd hoe? Dit is waar je allemaal op kunt letten!


De impact van jouw viervoeter

Eerst even een kleine uitleg over die 'ecologische pootafdruk'. Want hoe groot is die nou eigenlijk?  In 2019 verscheen er in het AD een artikel met de titel 'Een huisdier is net zo slecht voor het milieu als met je SUV naar Marokko'. Dat wel binnen he? Deze uitspraak komt voort uit het onderzoek en boek van Brenda en Robert ValeTime to Eat the Dog: The real guide to sustainable living. De twee architecten uit Nieuw-Zeeland zijn gespecialiseerd in duurzaam leven aan de Victoria University of Wellington. Zij keken in hun onderzoek naar de ingrediënten van diervoeding en de jaarlijkse consumptie hiervan en kwamen tot de conclusie dat een Duitse herder een ecologische pootafdruk heeft van 1,1 hectare. Ter vergelijking: van een gemiddelde Nederlander is dit 4,4 hectare.

Het grootste gedeelte van de milieu-impact komt door de voeding die je jouw hond geeft. Deze bestaat namelijk vaak voor een groot gedeelte uit vlees. En we hoeven je niet te vertellen dat de productie hiervan een grote invloed heeft op het klimaat!
Maar ook de ontlasting van je hond, de rollen met poepzakjes, en de spullen zoals een riem of speeltje laten een pawprint achter.

Wees niet bang, je hoeft niet meteen afscheid te nemen van je viervoeter om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatproblemen! Wel is het belangrijk om bewustwording te creëren, bevestigd ook professor Voeding Gezelschapsdieren Myriam Hesta van de Universiteit van Gent. 


Weet wat je (hond) eet!

De eerste stap, met de grootste impact, is een bewuste keuze in voeding. 

Hoogleraar duurzame ontwikkeling Pim Martens, van de Universiteit Maastricht haalt aan dat dat kom omdat diervoeding steeds luxer wordt. Ondanks dat er veel gebruikt wordt gemaakt van dierlijk bijproduct, wordt er ook steeds meer vlees gebruikt dat mensen zelf ook zouden eten. Denk aan gevogelte als kip en kalkoen of verse vis zoals zalm, en zelfs kangoeroevlees!  Er moet dan dus extra vlees worden geproduceerd. Tip 1 is dan ook om vaker te kiezen voor voeding die gemaakt wordt van restvlees en niet van vlees dat wij zelf ook zouden eten.

Naast het kiezen van voer gemaakt van bijproduct vlees is het ook verstandig om te kiezen voor voeding met een biologisch keurmerk, Beter Leven, ASC en/of MSC keurmerk. 

Quote - "Kies voor voer gemaakt van bijproduct vlees en met een duurzaam keurmerk


Met z'n allen een beetje gezonder en plantaardig

Een nog grotere impact kan je maken door de hoeveelheid vlees in het dieet van je hond te beperken of iets te verminderen. Honden zijn, net als mensen, (vleesetende) omnivoren en kunnen daarom in principe bijna alles eten. Ze maken net als ons enzymen aan om een verrijkt plantaardig dieet te kunnen verteren. Daarnaast zijn veel honden net als hun hondenbaasjes te zwaar. In beide gevallen is het aanvullen of een beetje vervangen van het reguliere voer met met groente en soms fruit dus een uitstekende keuze!

Idealiter bestaat 10-20% van hun dagelijkse voeding uit plantaardige voeding. Door het geven van verse groente, fruit en kruiden draag je bij aan een gezonde darm en goede ontlasting van de hond. Over de do's en don'ts komen wij terug in een van de volgende blogs. Daarnaast hebben deze ingrediënten een ontgiftende werking en beschikken ze over antioxidanten met ontstekingsremmende eigenschappen, boosten ze het immuunsysteem en kunnen ze de algehele gezondheid bevorderen. Zo is je hond niet alleen milieubewust, maar ook gezonder en fitter!

Geen zin om zelf in de weer te gaan met groentes en fruit? Bij Van Pom maken we verschillende van dit soort producten afgestemd op de hond. 


Bewust
belonen
Niet alleen in de dagelijkse voeding maar ook snacks en beloningssnoepjes kan je een bewuste keuze maken. Ook hier kan je kiezen voor duurzame alternatieven met geen- of minder vlees. Heb je wel eens aan een lik pindakaas gedacht of een Dog Smoothie Ice? Of een stukje fruit?

Milieubewuste honden-uitzet 

Als echter dog parents verwennen we onze viervoeter natuurlijk maar al te graag met leuke speeltjes, mooie manden of ligkussens en wandelsetjes die matchen met onze eigen outfit. We snappen het. Maar wil je de ecologische pootafdruk van je hond verkleinen dan is het verstandig om je aankopen beperkt te houden. Meer nieuwe spullen betekent tenslotte meer impact op het milieu. Voor de spullen die je koopt kan je dan het beste kiezen voor duurzaam geproduceerde producten, met een lage Co2 uitstoot of producten met een lange levensduur. 


Duurzame materialen
Ook is het goed om te letten op het gebruik van duurzame materialen. Denk aan producten van gerecyclede of plantaardige materialen, of biologisch afbreekbaar als het om de verpakking van voer of poepzakjes gaat. 

Over poepzakjes gesproken, zorg ook echt dat je de poep van je hond opruimt! Niet alleen is het niet prettig voor de omgeving, ook heeft hondenpoep een slechte invloed op de biodiversiteit en zorgt het voor een verhoging van de stikstof.  Nog meer redenen om het netjes op te ruimen.


Glanzende vacht maar wel milieuvriendelijk 

Een schone, glanzende vacht, vrij van teken en vlooien, is alles wat we voor onze viervoeters wensen. Ook hier zijn tegenwoordig gelukkig genoeg milieubewuste opties voor op de markt die de ecologische pootafdruk zo klein mogelijk houden.


Zo zijn er ecologische hondenshampoos met biologische afbreekbare producten. Met deze producten komen er met het uitspoelen van de shampoo geen ongewenste stoffen in het water terecht.

Ook voor middelen om vlooien en teken tegen te gaan zijn er milieuvriendelijke alternatieven. De meeste middelen zijn op basis van insecticiden, maar dit vinden niet alleen die ongewenste diertjes niet fijn, ook andere insecten en het milieu worden niet heel blij van deze keuze. Beter is het om voor 'werende' producten te kiezen in plaats van 'bestrijdende'.


Impact bewust

Kortom, er zijn als baasje volop manieren om de ecologische pootafdruk van je hond te verkleinen!

Meer van dit soort inspirerende blogs lezen? Schrijf je in voor onze maillist onderaan de pagina en mis nooit meer een blog! 


Laat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.

Meer Nieuwsberichten en updates

Is vers vlees complete hondenvoeding
Vers vlees, hoe zit dat?

Een vraag die veel hondenliefhebbers bezighoudt: is vers vlees nu complete hondenvoeding?  In deze blogpost nemen we complete hondenvoeding eens onder de loep en vertellen we je wat meer over het belang van complete hondenvoeding, en of vers vlees hier dus onder valt!

 

 

Ook zo benieuwd naar nieuwe smaken en het laatste nieuws?